Kepenk sistemleri, güvenliği artıran ve daimi kılan bir çeşit ekipmanlar takımıdır. Bu sistemler, kuyumcu, elektronik eşya ve banka gibi içerisinde değerli eşyalar barındıran alanlarda kullanılır. Kepenk sistemleri, istenildiğinde açılıp kapanabilen pratik sistemlerdir. Üretildikleri malzeme son derece dayanıklı ve dış müdahalelere karşı serttir. Kepenk sistemleri dükkan gibi iş yeri  alanlarının ön yüzünü kapatır ve güvenli hale getirir. Bu sayede, kepenk kapatıldıktan sonra herhangi bir giriş mümkün olmaz.

Kepenk sistemleri üretildikleri malzemelerine, özelliklerine ve çalışma şekillerine göre birbirinden ayrılır. Kepenk sistemleri çok yaygın bir şekilde kullandıklarından dolayı çok sayıda çeşidinin olması normal bir durumdur. Kepenklerin üretildiği malzeme dayanıklılık ve işlevsellik açısından oldukça önemli bir rol oynar. Yaygın olarak kullanılan kepenk sistemi çeşitlerinden bazıları şunlardır:

  • Alüminyum Kepenk Sistemleri

Alüminyum kepenk sistemleri, malzeme olarak alüminyum ve alaşımları kullanılarak üretilen bir kepenk çeşididir. Alüminyum  maddesi, estetik açısından oldukça verimli bir maddedir. Bu sayede alüminyum kepenk sistemleri, güvenliği sağlamakla kalmaz, aynı zamanda da estetik bir görüntü de sunar.

Alüminyum malzemesi sadece estetik açıdan değil, dayanıklılık açısından da oldukça işlevsel bir maddedir. Alüminyum kepenk sistemi ürünleri son derece dayanıklı ve uzun ömürlü olan kepenk sistemlerinden biridir.

  • Motorlu Kepenk Sistemleri

Motorlu kepenk sistemleri tamamen otomatik çalışan sistemlerdir. Güç kaynağı olarak bir motor kullanarak işlevini yerine getirir. Sistem üzerinde kullanılan motorun çeşidi de değişiklik gösterebilir. Ayrıca otomatik olması ve uzaktan kumanda sisteminin entegre edilebilmesi sayesinde, dışarıdan herhangi bir işlem yapılmasını gerektirmemesi ile güvenliği en üst düzeye çıkaran bir kepenk çeşididir.

  • Elektrikli Kepenk Sistemleri

Elektrikli kepenk sistemleri, adından da anlaşılacağı üzere güç kaynağı bakımından elektrik enerjisi ile çalışır. Bu kepenk sistemi çeşitleri de motorlu olanlar gibi tamamen otomatiktir. Elektrikli kepenk sistemlerine uzaktan kumanda ve kontrol sistemi entegre edilebilir. Bu sayede üst düzey güvenlik uzaktan da sağlanabilir.

Bununla birlikte elektrikli kepenk sistemlerinde elektrik kesintisi gibi durumlarla başa çıkabilecek mekanizmalar da mevcuttur. Akü ya da batarya gibi bağımsız güç kaynakları elektrikli kepenk sistemlerinde kullanılabilir. Bu sayede de elektriğin kullanılamadığı olumsuz durumlarda bile kepenkler çalışmaya devam ederek güvenliği sağlar.

  • Manuel Kepenk Sistemleri

Manuel kepenk sistemleri, motorlu ya da elektrikli kepenk sistemlerine nazaran herhangi bir güç kaynağı kullanmaz ve insan gücüyle çalışır. Otomatik kepenk sistemlerinin yaygınlaşması sebebiyle son yıllarda kullanımı yaygın değildir. Fakat yine de kullanıldıkları alanlar oldukça geniştir. Bu tür kepenk sistemlerine şifre gibi güvenliği artıran eklentiler entegre edilebilir.

Kepenk Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Pek çok çeşidi bulunan kepenk sistemleri, kendilerine has avantajları olan güvenlik çözümleridir. Geleneksel güvenlik yöntemlerine nazaran daha yenilikçi ve modern sistemlerdir. Birçok alanda farklı amaçlarla kullanılabilir olmaları en büyük avantajlarından biridir.

Kepenk sistemlerinin üretildikleri malzeme değişiklik gösterebilir. Ancak hemen her çeşidi dayanıklı ve uzun ömürlü olmak amacıyla üretilir. Dış ortamda kullanıldıklarından, olumsuz hava koşullarına dayanıklı yapıdadır. Rüzgar gibi zorlayıcı faktörlerden etkilenmeden de işlevlerine devam edebilir. Oldukça uzun ömürlü olan kepenk sistemleri, sürekli bir bakım, onarım veya tamir işlemi gerektirmez.

 

Kepenk sistemleri kullanıldıkları alanda güvenliği en üst seviyeye taşıyan sistemlerdir. Uzun vadeli kullanım sunduklarından, dışarıdan herhangi bir giriş olanaksız hale gelir. Böylece banka ve kuyumcu gibi içerisinde değerli malzemeler bulunduran alanların güvenliği sağlanmış olur.

Kepenk sistemleri, doğru ve kullanım kurallarına uygun bir şekilde kullanıldıklarında hırsızlık ya da olumsuz müdahale gibi durumları engeller. Kullanılacak alana göre uygun ve verimli bir kepenk sistemi seçimi yapmak, sistemin doğru bir şekilde çalışması ve işlevini en iyi şekilde yerine getirebilmesi açısından önemlidir.